7 نكته درباره دندان سالمندان


 

نويسنده:دکتر محمدرضا خامي*




 
1. متاسفانه عقيده غلطي در بين بسياري از مردم رواج دارد كه بالا رفتن سن لزوما منجر به از دست رفتن دندان‌ها مي‌شود و در اين مورد نمي‌توان كاري انجام‌ داد. در حالي كه مي‌توان دندان‌ها را تا سنين بالا حفظ كرد.
2. بيماري‌هاي دهان و دندان برخلاف بعضي از بيماري‌ها تا حد زيادي قابل پيشگيري هستند؛ به اين دليل كه علل اين بيماري‌ها و نحوه ايجاد و سير پيشرفت آنها تا حد زيادي شناخته شده است و روش‌هاي پيشگيري متعدد و موثري هم براي اين بيماري‌ها وجود دارد. در صورت استفاده از اين روش‌ها مي‌توان دندان‌ها را حفظ كرد و از بيماري‌هاي بافت نرم دهان هم پيشگيري كرد.
3. براي پيشگيري از پوسيدگي حداقل روزي 2 بار مسواك زدن با خميردندان حاوي فلورايد لازم است.
4. بايد مصرف مواد قندي پوسيدگي‌زا و به‌خصوص تكرار مصرف آنها كم شود و تا حد امكان محدود به وعده‌هاي غذايي اصلي باشد.
5. براي پيشگيري از بيماري‌هاي لثه هم علاوه بر مسواك زدن و نخ‌‌دندان كشيدن، خودداري از مصرف دخانيات ضروري است، چرا كه ثابت شده ‌است كه سيگار‌ كشيدن باعث تشديد بيماري‌هاي لثه مي‌شود.

6. براي پيشگيري از سرطان دهان هم اجتناب از مصرف سيگار و الكل و مصرف حداقل 5 قسمت ميوه يا سبزيجات تازه در روز لازم است. در كنار همه اينها، حداقل سالي يك بار مراجعه به دندان‌پزشكي براي معاينه دوره‌اي لازم‌ است.
7. عقيده رايج ديگر اين است كه اصولا بعضي مردم فكر‌مي‌كنند استفاده از دندان مصنوعي راحت‌تر است. در صورتي كه اين تصور كاملا اشتباه است. هيچ‌چيز نمي‌تواند جاي دندان‌هاي طبيعي را بگيرد و دندان مصنوعي مشكلات زيادي مثل لق شدن، زخم كردن دهان، قدرت جويدن ناكافي، ظاهر نامناسب و... دارد. مساله ديگر اين است كه بعضي از مردم سلامت دهان و دندان را خيلي جدي نمي‌دانند. در حالي كه علاوه بر مشكلاتي كه اين بيماري‌ها ايجاد مي‌كنند مثل درد و ناراحتي و هزينه بالا و... امروزه ارتباط بين بيماري‌هاي دهان و بيماري‌هايي مانند بيماري‌هاي قلبي كشف ‌شده ‌‌است. يعني مثلا بيماري‌هاي لثه مي‌توانند زمينه‌ساز بيماري‌هاي قلبي باشند.

پي نوشت ها :
 

* متخصص سلامت دهان و دندان‌پزشكي اجتماعي

منبع: www.salamat.com